Хомраниці с

За поділом 1999 р. – гміна Холмець, повіт Новий Сонч, Малопольське воєводство.

Chomranice włączone zostały do Małopolskiego Szlaku Architektury Drewnianej, a to dzięki kościołowi parafialnemu p.w. Najświętszej Marii Panny, zbudowanemu z drewna w roku 1692 w konstrukcji zrębowej.

Jest to świątynia jednonawowa z wielobocznie zakończonym prezbiterium, która w wieku XIX otrzymała dobudówkę w postaci kaplicy Przemienienia Pańskiego. Znawców starej architektury i sztuki sakralnej zachwyci 5 rokokowych ołtarzy. W głównym znajduje się XVII wieczny obraz Veraicon. Obok usytuowana jest kryta gontem drewniana dzwonnica z tych samych czasów, konstrukcji słupowej z nadwieszoną izbicą. Warto zatrzymać się też przy tablicach nagrobnych upamiętniających konfederata barskiego M. Mieroszewskiego i towarzysza husarskiego W. Paszyca.