2011 р. До 200-річчя Шашкевича у Буському районі Львівщини відкриють пам’ятник та музей

13 листопада у с. Новосілки відбудеться урочисте відкриття пам’ятника отцю Маркіяну Шашкевичу та музею у приміщенні старої школи, де читав грамоти отець сільським дітям. Урочистості з нагоди 200-річного ювілею будителя Галицької землі розпочнуться Літургією в церкві св. Миколая.

Надалі у програмі – освячення пам’ятника о. Маркіяну, відкриття музею, панахида на місці першопоховання, концерт духовної пісні у місцевому Народному домі.

Наразі в населеному пункті триває облаштування території, роботи з наповнення музею експонатами. Вже встановлено постамент, на якому височітиме пам’ятник о. Маркіяну. Щопятниці у Новосілках проводяться виїзні робочі наради за участю голови РДА Володимир Сая, виконавців робіт, меценатів, місцевої влади та керівництва благодійного фонду, який очолює настоятель місцевого храму о. Іван Білута.

До створення музею та виготовлення пам’ятника доклались органи влади району і свідома надбужанська громада: організації, установи, приватні підприємства, підприємці, заклади культури і освіти, церковні громади, депутати, місцеві ради, товариства і сільгоспвиробники, ЗМІ. Загальна сума доброчинних внесків обчислюється сумою у 137 тис. 491,64 грн. Багато хто допоміг будівельними матеріалами та своєю працею.

«Західна інформаційна корпорація»