Гімназія

Гімназія

Розмір зображення: 580:301 піксел

У 19 столітті Златопіль входив до Чигиринського повіту Київської губернії. Із 1837 року власниками містечка та навколишніх земель були внуки Висоцького Адріан та Петро Лопухіни. У власності Лопухіних Златопіль перебував до 1917 року. За ініціативи та на кошти представників цього магнатського роду у містечку було створено повітове дворянське училище. У 1868 році цей навчальний заклад перетворили у чотирикласну прогімназію.

Златопільська гімназія нині і колись.

Златопільська гімназія – видатна пам’ятка архітектури. Це один із кращих зразків будівель провінційних навчальних закладів. Будівля, яка збереглася до нашого часу, була зведена у 1885-1891 рр. на кошти уроженця Златополя Лазаря Бродського (того самого київського «цукрового короля», власника чверті виробництва цукру в імперії). Видатний єврейський меценат фінансував будівництво гімназії разом із великим землевласником Митрофаном Цвітковим (це на його честь названо містечко та залізничну станцію Цвіткове). Проектував будівлю архітектор Архипов.

Цінність будівлі гімназії полягає у її естетичному вирішенні. Основний стиль – еклектика із неоренесансними елементами. Свого часу це був справжній палац – нині будівля пустує і потроху руйнується, хоча все-рівно має розкішний вигляд. Башта, шпилі й фантастичне насичення зовнішнім декором нікого не залишають байдужими, а ось той стан, в якому перебуває будівля викликає у естетів лише ненормативну лексику. Кажуть, що існує якийсь проект реставрації, збираються пожертви, але поки що результатів немає жодних.

В 1920 році гімназія припинила своє існування. В будівлі у 1924 році розмістили лікнеп, а через рік – школу. У 80-ті роки минулого століття було зведено нове приміщення школи (прибудоване до старої будівлі). У 1992 році воно запрацювало, а пам’ятка архітектури (№ 213) почала занепадати.

Зі статті: Роман Маленков Новомиргород та Златопіль. Перли у мушлях чи діаманти у гною.