2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1910-х pp. Ф. Юркевича. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 33.

Нове Місто. Церква Успения пр. богородиці

Дерев’яна однобанна церква галицького типу, збудована в 1775 році. Складалася з трьох прямокутних обсягів – ширшої нави посередині, вужчих прямокутного бабинця від заходу й прямокутного вівтаря від сходу, з мурованими захристіями, прибудованими пізніше до південної і північної його стін. Над навою був стіжковий восьмибічний намет, розміщений на низькому й вузькому світловому восьмерикові й завершений сліпим ліхтарем з маківкою. Бабинець покривав двосхилий причілковий дах з острішком, а вівтар – трисхилий. Оперізувало споруду широке піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. У 1901 році неподалік почали зводити новий мурований храм. Після завершення в 1908 році будівництва стару церкву наступного року розібрали.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 134.