2000 р. Церкви України: Закарпаття

Неґровець-Імшадь Міжгірський район

Церква св. Миколи Чудотворця. XVIII ст. (можливо, 1796). (УПЦ)

Церква св. Георгія згадують у 1740 р. Збереглися записи, що донесли до нас імена людей, причетних до облаштування цієї церкви.

На жертовнику:

“Сию жєртвєнист. справила раба божия Одотя Сіденка | изъ каздовъ своїмъ Василиемъ за своє отпущение гріховъ | и за помершихъ родичівъ своіхъ хрест маріашівъ ІВ (12) цимбо | рию золоти S (6) кадилницю м[аріашів ?] Д (41) гробницю м Г (3) свічі два м Д (4) требникъ золотх Д (4) | Михаіла маряш Д (4) ключ разуміне золоти S (6) ризи за маріаше S(6) | ро. б. АΨξГ (1763) місця ноемъря КД (24)”.

На лівій половині старих “царських дверей” був напис:

“Сия врата купилъ рабъ божи Васили Матіичинъ со женою своею и зъ маткою Аною и за помершогося оца Федора и стрия Тимка за отпущеніе гріховъ”

Трифологіон купили

“Раби бжи иерей Штефанъ и рабъ бжи | Петро Росоха и рабъ бж Васил | Гыръцинъ… рок бжія АΨМ (1740) на успение | пресвятой діви у Хусті”.

Церкву на 200 вірників згадують в єпархіальних документах за 1801 р. Споруда збереглася донині. Має значні розміри, високий, спільний для нави і вівтаря дах, що нетипово для барокових церков Міжгірщини, вежу над бабинцем з розвинутим бароковим завершенням. Несподівано для місцевих церков вирішено головний фасад: західний схил даху не виноситься похилою площиною над бабинцем, а утворює вертикальний трикутний фронтон. Можливо, це свідчення переробок. На вежі написано дату – 1843.

У 1893 р. цісар Австро-Угорщини дарував 100 форинтів на ремонт церкви і фари. Ґанок на різьблених стовпчиках тепер закрито скляною верандою. Дахи й опасання покрито цинковою бляхою. Карнизи дахів декоровано насічкою. Насічка декорує також весь периметр широкої колоди південного зрубу нави. Старий іконостас замінено новим. Біля церкви стоїть дерев’яна, майстерно зроблена, двоярусна дзвіниця під чотирисхилим шатром, що несе 4 дзвони.

На жаль, у 1998 р. перед головним фасадом та обабіч нави закладено бетонний фундамент, що свідчить про недалекоглядні наміри реконструювати стародавню церкву.