2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Надиби. Церква Успения пр. богородиці.

Дерев’яна церква, зведена в 1732 році. Первісно належала до будівель галицького типу. Під час бурі 1869 року впали верхи, а відремонтована споруда дістала високі двосхилі дахи, властивіші будівлям латинізованого типу. Складалася з близького до квадрата центрального зрубу, гранчастого вівтаря, що прилягав зі сходу, і вузького, витягненого впоперек прямокутного бабинця із заходу. Наву й бабинець покривали двосхилі причілкові дахи, вівтар – п’ятисхилий дах. Гребінь даху нави увінчувала невелика маківка на сліпому восьмигранному ліхтарі. Вузьке піддашшя простягалося навколо вівтаря й нави і зливалося з дахом бабинця. В інтер’єрі всі стелі були пласкі. Вздовж західної стіни нави тягнулися вузькі хори, а під ними був арковий проріз у бабинець. 1991 року громада під керівництвом Петра Гринчихп обмурувала церкву новим фундаментом. На ньому в 1992-1993 роках, незважаючи на протести відділу охорони пам’яток обласної адміністрації, поставили нову дерев’яну церкву Св. Дмитра, розібравши перед тим давню пам’ятку.