Кромлех

Кромлех

Пам’ятка археології

II тис. до н.е.

Розміщення:

Дніпропетровська обл., Томаківський р-н, Топилівська сільрада, с. Мирове; на північ від села на відстані 1 км біля шляху на с. Томаківку.

Загальний опис:

Кромлех – кам’яне коло із великих гранітних брил знаходився під насипом кургану висотою 3,5 м, діаметром – 30 м. Діаметр кромлеху – 17 м. Висота кромлеху ззовні – 2 м, в середині – 1,3-1,5 м. У центрі яма могили що заплила. Тут знаходився скорчений та пофарбований кістяк без речей.

Додаткові дані про розкопки не збереглися.

Історична довідка:

Споруджений біля могили ямної культури епохи енеоліту в II тис. до н.е. Виявлений під час розкопок в 20-ті роки XX ст. академіком Д.І. Яворницьким. Речових знахідок немає.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради депутатів трудящих № 618 від 8 серпня 1970 р.

Охоронний № : 1254

Архів Дніропетровського Історичного музею.