Паспортна інформація

Городище Кермен-Кир

Пам’ятка археології

ІІІ ст. до н.е. – перші століття н.е.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, Сімферопольський район, Мирнівська сільрада, с. Мирне, в 1 км на захід від села.

Загальний опис:

Скіфське городище Кермен-Кир, одне з великих скіфських городищ Крима, яке розташоване на високому плато третьої гряди Кримських гір, над долиною р. Салгир (лівий берег). Загальна площа – 10 га. Городище було укріплене двома лініями оборонних стін та ровів. Перша лінія відокремлювала акрополь на мису городища. Мис утворений двома балками до долини Салгіру. Напрямок мису з північного заходу на південний схід, в центрі городища три зольника. Розкопки внутрішньої стіни та рову городища показали, що оборонна стіна складена з глиб білого нумулітового вапняка на глині. Вона має два панцирі, зовнішній та внутрішній, в центрі забутована каменем. Товщина стіни близько 1,5 м. Вздовж стіни розташовуються прямокутні башти розміром 3×2 м. Стіни городища споруджені в ІІІ-ІІ ст. до н.е. До возведення стін тут проходив рів та вал. Стіна споруджена поверх валу. В центрі городища досліджений древній гончарний горн. Горн круглий в плані складений з сирця та глини, складається з двох ярусів та двох камер. Серед знахідок – уламки тонкостінного скіфського посуду. Горн – ІІ-І ст. до н.е.

Городище виникло як охоронний пункт на головному сухопутному шляху з південно-західного та західного Криму в Салгірську долину, де знаходилась столиця пізніх скіфів – Неаполь Скіфський.

Вперше згадується П.І. Кеппеном в 1837 р.

Перші дослідження городища проводились А.І. Маркевичем в 1895 р., розкопки внутрішньої стіни та рову – в 1928 р. Центральним музеєм Криму.

В 1945-1946 р. городище досліджувалось Тавроскіфською археологічною експедицією ІА АН СРСР на чолі з П.Н. Шульцем.

Матеріали досліджень зберігаються в Кримському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконавчого комітету Сімферопольської районної Ради депутатів трудящих № 442 від 15 серпня 1969 р.

Охоронний № : 1605

Основна бібліографія, архівні дані:

Бларамберг Н.О. О положении трех тавро-скифских крепостей, упоминаемых Страбоном // ИТУАК.- № 7.- С. 56.

Кеппен П.И. Крымский сборник.- СПб., 1837.- С. 139.

Маркевич А. Кермен-Кир древнее укрепление вблизи Симферополя // ИТУАК.- № 8.- С. 114.