2009 р. Ющенко: Гоголь - великий українець, але його творчість не знає мовних бар’єрів

Президент України Віктор Ющенко подякував вченим, які популяризують і вивчають творчість Миколи Гоголя.

Як повідомили в прес-службі Глави держави, про це він сказав сьогодні в Миргороді на урочистостях з нагоди 200-річчя Гоголя.

Він висловив упевненість, що Україна завжди буде вдячна Гоголю за його внесок у розвиток культури та літератури, буде пишатися ним як своїм великим сином, і подякував тим, хто популяризує і професійно вивчає його творчість.

“Низький уклін усім, хто любить, зберігає, вивчає і популяризує твори Гоголя, українську культуру і духовність. Дякуємо всім, хто сьогодні прийшов, щоб вшанувати його ім’я. Нехай звідси, з батьківщини Гоголя на весь світ несеться могутнє слово про Тараса Бульбу, про гетьманщину, про козацьку славу, скликаючи нас усіх на святу молитву за Україну “, – сказав Президент.

Глава держави високо оцінив роль Гоголя для української, російської та світової літератури.

“Його творчість, безперечно, належить до вищих надбань як загальнолюдської культури, так і безумовно культури російської. Він є великим українцем, але його творчість не знає кордонів і ніяких мовних бар’єрів”, – сказав Президент.

Він наголосив на тому, як письменник підкреслював і пишався своєю національною ідентичністю – подорожуючи Європою, він заявляв про свою національність чітко і недвозначно – українець.

“Де б він не був, він зберігав Україну в душі, був пов’язаний з нею думками, спогадами, почуттями та сподіваннями… Вечори на хуторі біля Диканьки, Миргород, Тараса Бульбу міг написати тільки справжній патріот, душа і серце якого повністю віддані Україні”, – сказав Президент.

Ющенко назвав заслугою Гоголя те, що він “відкрив світові Україну та її героїчну історію, ввів її у світовий культурний контекст”.

“Через твори Гоголя світ уже майже 200 років пізнає нашу країну, наші традиції і духовність, самобутній характер і душу українського народу”, – сказав Ющенко, зазначивши, що Україну він відкрив і для самої України.

“Саме Гоголь, поряд із Шевченком і Котляревським, розбудив Україну до нового життя. Можливо, він і сам і не здогадувався, яку потужну національну силу відродив з минулого. Але він зробив це для нас, своїх нащадків і спадкоємців. Гоголь воскресив у народній пам’яті козацьку славу, романтику Запорізької Січі, боротьбу за свободу і незалежність України. Могутній образ Тараса Бульби навіки став уособленням українського героїзму, мужності й самопожертви, зразком Лицарської честі і доблесті”, – сказав Президент.

Ющенко поклав квіти до пам’ятника Гоголю в Миргороді. Також він оглянув алею скульптур героїв творів письменника.

Раніше Ющенко в рамках робочої поїздки в Полтавську область відвідав заповідник-музей Миколи Гоголя в селі Гоголеве.