1967 р. Історія українського мистецтва

Близьке до прямокутної форми планування мали також монастирі в Лаврові (XV ст.) та Мильцях (XV – XVI ст.). Милецький монастир, розташований на березі Турії, дуже вигідно займає досить високий пагорб і прегарно пов’язується з луговими навколишніми просторами. Чотири наріжні башти і одна надбрамна з високими оборонними мурами оперізують велике прямокутне в плані подвір’я, на якому височить могутній і монументальний за формами однокупольний храм. Монастир у Лаврові мав хоч і дещо скромніші розміри, однак, вигідно розташований на схилах високих гір, виділявся своїми спорудами з одноверхим храмом посередині.

Собор Миколаївського монастиря в Мильцях на Волині, збудований у 1542 році, майже точно повторює план та архітектуру Успенської церкви в Зимно і навіть дуже близький цьому храмові за розмірами.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 41, 46.