2008 р. Археологічна знахідка у Миколаєві: у центрі міста знайдено античний водопровід

Олена Горячева, Олексій Уманський

Дата: 04.07.2008

Фрагменти керамічних труб археологи знайшли на території суднобудівного заводу. Тут будівельники, які копали котлован під нове будівництво, помітили уламки амфор. Розкопки підтвердили: у четвертому столітті до нашої ери на цьому місці було добре укріплене урбанізоване давньогрецьке поселення.

Миколаївському водопроводу не сто років, а дві тисячі. Фрагмент античного водопроводу археологи розкопали на території найстарішого суднобудівного заводу Миколаєва. Глиняну трубу, попри те, що їй понад дві з половиною тисячі років, можна використовувати й нині. Вона є такою ж, як і фрагмент ольвійського водогону, що вже є у фондах краєзнавчого музею міста. Його використовували як доказ того, що давньогрецьке місто-поліс Ольвія було єдиним цивілізованим поселенням того часу.

Іван Снитко, науковий співробітник Інспекції з охорони пам’яток: “Она практически аналогична той трубе, которая была найдена на заводе им. 61 коммунара. Судя по тесту, это производство южно-причерноморских древнегреческих городов, таких как Гераклея или Синоп 4-3 век до н.э.”.

Розкопки розпочали після того, як будівельники побачили уламки давньогрецьких амфор. За попередніми висновками, на цьому місці понад дві тисячі років тому було не дике поле зі скіфами-кочівниками, а урбанізоване городище. Перші карти Миколаєва кінця вісімнадцятого століття свідчать: тут був стратегічний пункт на торговельному шляху з моря до скіфів.

Іван Снитко, науковий співробітник Інспекції з охорони пам’яток: “Возможен такой вариант, что в то время существовало два торговых таможенных поста. Ольвия контролировала посредническую торговлю между Грецией и Скифией. Такой же таможенный характер, урбанизированный форт, могло носить и поселение на заводе имени 61 коммунара”.

Можливо, саме тому понад дві сотні років тому це місце обрали для першої корабельні Миколаєва. Вивчення городища могло б підтвердити гіпотезу археологів, але фінансування розкопок відсутнє. Проте рештки поселення та античного водогону знаходяться під асфальтом, а тому – надійно захищені.

Джерело: ICTV