Кіммерійське поселення Дідова Хата ІІ

Пам’ятка археології

Друга половина II тис. до н. е.

Розміщення:

Миколаївська обл., Миколаївський р-н, в 3 км на захід від с. Мала Корениха (зараз територія м. Миколаїв).

Загальний опис:

Поселення розташоване на степовому плато в 0,5 км від правого берега Бузького лиману. Площа поселення біля 10 га.

Культурний шар потужністю до 1 м головним чином сірозолистий, насичений керамічними рештками, камінням та кістками тварин. Найбільш важливі знахідки: керамічний матеріал, зернотерки, вироби з металу.

Поселення засноване в другому тис. до н. е. в результаті седентарізації кімерійських племен Північного Причорномор’я. На поселенні було головним чином кам’яне домобудівництво. Осіле населення займалось здебільшого землеробством та скотарством. Набули також розвитку ремесла, особливо такі, як гончарне та металообробне. На рубежі II і I тис. до н. е. життя на поселенні припинилось.

Поселення відкрито і досліджено в 1965 р. експедицією Миколаївського краєзнавчого музею під керівництвом В.І.Нікітіна. Колекції зберігаються в Миколаївському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих від 20.07.1978 р. № 370.

Охоронний № : 1320.

Основна бібліографія, архівні дані:

Рубан В.В. Отчет об археологической разведке по правому берегу Бугского лимана в 1974 р. / Науковий архів Інституту археології НАН У.