Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Церква Воздвиження 1875 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 7].

Дерев’яна церква Воздвиження 1875 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 118].

с. Жабче Муроване (Муроване).

Сокальський.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1875.

У 1462 – 1492 pp. згадується село Монастир між селами Жабче, Первятичі та Спасів, а у 1578 р. – парафіяльну церкву в селі. Існуюча церква збудована у 1875 р. коштом громад сіл Жабче і Безуєва, на місці давнішої дерев’яної церкви з 1775 (шематизм 1879 р. подає 1756) р. По вибудуванні нової стару церкву з дзвіницею на притворі розібрали. У 1945 р. українців виселили, а церкву закрили. Стояла закритою і після повернення мешканців у 1953 р. аж до 1989 р. Використовувалася на склад зерна та цементу. Відремонтована у 1989 р.

Будівля тризрубна триверха, зруби якої завершені восьмериками з банями, увінчаними ліхтарями з маківками. Поряд розташована мурована стінна дзвіниця.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 159 Галицька фінансова прокуратура, опис 9, справа № 456

Схиматісм всего клира руского-католического Богом спасаемой єпархіи Перемышльской на годъ от рожд. Хр. 1879. – Перемишль, 1879.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 18.

Довідка на сайті