2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото за „Українські деревляні церкви” М. Драгана. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 31.

Мшанець. Церква Різдва пр. богородиці

Дерев’яна церква, зведена в 1762 році. Належала до надзвичайно рідкісного типу хрещатих у плані бойківських церков. Складалася з квадратової нави, прямокутних, рівношироких наві бічних рамен і трохи довших вівтаря та бабинця. Над вищим за інші зрубом нави здіймався пірамідальний чотирибічний верх з двома заломами, увінчаний маківкою. Рамена хреста покривали на невеликому заломі двосхилі причілкові дахи з острішками, завершені на гребенях маківками. Оперізувало споруду потужне піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Мальовничості церкві додавало ґонтове покриття дахів і кожухування стін. Згоріла під час Першої світової війни.

Драган М. Українські деревляні церкви. – С. 104, 105.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С 212.