Каплиця Христа в темниці

Moszczenica, gmina Moszczenica

Kaplica cmentarna pw. Chrystusa w Ciemnicy w Moszczenicy wzniesiona została ok. 1680 r. Na obecne miejsce przeniesiona została ze starego cmentarza. Budowla była gruntownie odnawiana w latach 1966-1968. Kaplica barokowa, drewniana, pokryta gontami, zbudowana w konstrukcji zrębowej. Wzniesiono ją na planie sześcioboku i jest jednopo-mieszczeniowa. W wejściu znajduje się późnogotycki portal z 1. połowy XVI w. Ściany kaplicy pokryte są barokowo-ludowymi malowidłami z ok. 1680 r. ze scenami Męki Pańskiej. Szczególnie cenne są: barokowy obraz Chrystusa w Ciemnicy z Matką Boską Bolesną z XVII-XVIII w. oraz barokowa rzeźba Chrystusa u słupa z XVIII w.

Джерело:

Kaplica cmentarna pw. Chrystusa w Ciemnicy z k. XVll w.; na planie sześcioboku, konstrukcji zrębowej, oszalowana i pokryta gontem; wnętrze: malowidła ludowe z XVll w. Przeniesiona na obecne miejsce ze starego cmentarza. Budowla była gruntownie odnawiana w latach 1966-1968. W tym czasie konserwowana były też malowidła ścienne. Kaplica barokowa jednopomieszczeniowa, nakryta wielopolowym daszkiem namiotowym zwieńczonym ślepą latarnią nakrytą daszkiem łamanym. Wnętrze nakrywa strop płaski. W wejściu znajduje się późnogotycki portal z 1. połowy XVI w. zwieńczony łukiem w kształcie tzw. oślego grzbietu. Ściany kaplicy pokryte są barokowo-ludowymi malowidłami z ok. 1680 r. ze scenami Męki Pańskiej. Do wyposażenia kaplicy należą m.in. barokowy obraz Chrystus w Ciemnicy z Matką Boską Bolesną z XVII-XVIII w. oraz barokowa rzeźba Chrystus u słupa z XVIII w.