Паспортна інформація

Могила Л.П. Симиренка

гранітної плити – 1,05×0,45 м;

надгробку – 2,9×1,3 м;

огорожі – 2,6×4,2 м.

Могила обсажена квітами та декоративними кущами.

Лев Платонович Симиренко (1855-1920 рр.) – видатний український помолог і садівник, засновник Мліївської науково-дослідної станції садівництва.

Навчаючись в Одесі, він зблизився з революційними гуртками. У 1879 р. був заарештований і висланий у Красноярський край, звідки через 10 років повернувся до Млієва. В селі Млієві він створив помологічний розсадник, на базі якого у 1920 р. була створена Мліївська науково-дослідна станція садівництва, плодоовочівництва. Вивів всесвітньо відомий сорт яблук ренет Симиренка.

У ніч на 7 січня 1920 року куля бандита обірвала життя видатного вченого-садовода Л.П. Симиренка. Захоронено вченого на території садстанції.

У 1952 р. місцевими майстрами за спільним рішенням парткому та профкому садстанції на могилі встановлено пам’ятний знак.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 116.

УРЕ.- Т.13.- С.124.