2008 р. Мезинська палеолітична стоянка: науково-практична конференція

Людмила Линюк, Сергій Лаєвський

Дата: 08.09.2008

Науково-практична конференція “Мезинська палеолітична стоянка у контексті вивчення старожитностей Подесення” проходитиме 11-12 вересня у місті Чернігові та с. Мезин. Вона присвячена 100-річчю початку археологічних досліджень Мезинської палеолітичної стоянки.

Історія

В останній третині XIX – на початку XX ст. в історичних містах Російської імперії відбувалися Археологічні з’їзди. Ці надзвичайно поважні наукові форуми сприяли бурхливому розвиткові історії, археології і, насамперед, краєзнавства на місцях. Приємно відзначити, що з п’ятнадцяти з’їздів шість були проведені в Україні.

XIV Археологічний з’їзд відбувся у серпні 1908 року в Чернігові. До його підготовки активно долучилися члени губернської вченої архівної комісії та її музею (тепер Чернігівський історичний музей імені В. В. Тарновського). Так, керуючий справами комісії Петро Михайлович Добровольський, отримавши звістку, що на подвір’ї козака Кошеля в Мезині знайдені великі кістки, у жовтні 1907 року провів перші розкопки та опублікував їхні результати.

Ознайомившись з його працею, відомий український археолог Федір Кіндратович Вовк у 1908 році розпочав регулярні дослідження території пам’ятки. Вона отримала назву Мезинська палеолітична стоянка. Її відкриття, і в першу чергу завдяки знахідкам творів прадавнього мистецтва, стало подією в археологічній науці. Завдяки цьому Чернігівщина посіла чільне місце у світових наукових атласах первісної людини.

Сьогодення

Після звернення директора Коропського історико-археологічного музею О. Ф. Губського голова обласної державної адміністрації В. М. Хоменко зініціював створення обласного організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя відкриття Мезинської палеолітичної стоянки та затвердив план заходів (розпорядження від 18.09.2007 р. № 351 та від 07.07.2008 р. № 246).

Ним, зокрема, передбачені: наукова конференція, виставки, впорядкування Мезинського археологічного музею та прилеглої території, виготовлення художнього конверта та туристичного буклету тощо. Управління культури і туризму облдержадміністрації та Чернігівський історичним музей імені В. В. Тарновського упродовж 2008 року провели значну організаційну роботу з підготовки до святкування.

У роботі конференції “Мезинська палеолітична стоянка у контексті вивчення старожитностей Подесення” візьмуть участь провідні науковці Інституту археології НАН України, Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського, Національного музею історії України, Чернігівського державного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, вчені з Російської Федерації, краєзнавці. Виголошені доповіді будуть опубліковані у черговому випуску “Сіверянського літопису”.

Спеціально до цієї події Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського підготував виставку “Мезинська стоянка: історія відкриття та досліджень”. На ній представлені матеріали із зібрання Музею та люб’язно надані Національним музеєм історії України й Інститутом археології НАН України. 12 вересня вона буде експонуватися у с. Свердловці Коропського району в рамках виїзного засідання науково-практичної конференції. Родзинкою виставки будуть матеріали, здобуті сто років тому під час перших досліджень.

Учасники святкування відвідають також Мезинський археологічний музей, створений В. Є. Куриленком, який за свою подвижницьку працю нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня, побувають на території стоянки, візьмуть участь у спецпогашенні немаркованого художнього конверта.

Напевно тому, хто давно не бував у Мезині, важко буде впізнати музейний і археологічний комплекси давньої стоянки, так вони змінилися за останні місяці завдяки турботі Коропської райдержадміністрації, Мезинського національного природного парку і СТО “Авангард” та її директора Героя Соціалістичної Праці, Героя України О. Г. Боровика.

Відзначення 100-річчя відкриття Мезинської палеолітичної стоянки сприятиме популяризації туристичного потенціалу Чернігівщини, приверне увагу до збереження національної культурної спадщини, надасть новий імпульс розвитку історико-краєзнавчих досліджень Чернігово-Сіверського краю.

Джерело: “Високий вал”