Лопатка мамонта

Лопатка мамонта

Розмір зображення: 800:760 піксел

На багатьох пізньопалеолітичних стоянках України дослідники виявили сліди і скупчення мінеральної фарби – вохри різного кольору. Проте живописні твори палеолітичного мистецтва дуже довго залишалися невідомими. Лише в останні роки всередині одного з довгочасних жител Мізинської стоянки знайдено кілька мамонтових кісток – лопатку, стегнову кістку, дві щелепи та інші, прикрашених геометричним орнаментом, виконаним червоною вохрою, змішаною з кістковим жиром. На великій лопатці, зокрема, – чіткий візерунок у вигляді зигзагоподібних паралельних ліній завширшки близько 1 см кожна. У двох випадках у верхній половині лопатки орнамент утворює елементи меандра. За своїм характером живописний орнамент на кістках з Мізинської стоянки схожий на різьблений орнамент на виробах з мамонтових бивнів. У тому самому житлі було виявлено й значну кількість чистої червоної вохри, подібної до тієї, якою виконано живописний орнамент на кістках. Такі виразні живописні малюнки на кістках тварин з Мізина не мають собі рівних серед усіх світових знахідок палеолітичного мистецтва [И. Г. Шовкопляс. Мезинская стоянка. К., 1965, стор. 243-245]. (с. 28)

Лопатка мамонта з Мізинської стоянки на Чернігівщині. Пізній палеоліт. Інститут археології АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 29.