2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1900-х pp. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 43.

Мельничне. Церква св. арх. Михайла

Дерев’яна церква, збудована в 1789 році коштом громади. Це була тризрубна, триверха будівля бойківського типу Складалася з прямокутних вужчих вівтаря й бабинця та ширшої квадратової нави. Три пірамідальні наметові верхи мали по одному залому. У верху над бабинцем, зведенім стовповою конструкцією, первісно містилася дзвіниця. Оперізувало споруду широке піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. Храм ремонтували в 1808 і 1827 роках. У ньому зберігалися давні ікони, зокрема 1630 року, а також новіші – 1829 року, пензля Франца Фреґдебарі. У 1923 році в селі звели новий дерев’яний храм, відтак стару церкву 1932 року розібрали.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 692.

Він же. Церкви Турківського району. – С. 118-120.