2010 р. Загадки бронзового віку

Олена Особова

Дата: 13.09.2010

Археологи виявили під Лисичанськом унікальні поховання стародавніх катакомбних племен. В одному із поховань знайдено останки чоловіка із посмертною маскою. Одноплемінники реконструювали обличчя померлого за допомогою глиняної маси, навіки відобразили його вигляд. У науковому відношенні – це унікальне відкриття, що конкретизує уявлення про стародавніх людей бронзового віку. Подібні знахідки ще не зустрічалися в археології всього Північного Причорномор’я.

“У поточному польовому сезоні археологам університету треба було провести охоронні розкопки курганів, які руйнуються, виявлених в ході інвентаризації пам’яток археології на території Лисичанської міської ради, – розповів керівник Археологічного науково-дослідного центру “Спадщина” Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля професор Сергій Санжаров. – Нам вдалося розкопати три древні кургани та викрити 20 стародавніх поховань, датованих бронзовим віком (25-15 ст. до н. е.)”.

За його словами, особливу увагу науковців викликало раннєкатакомбне поховання, створене у величезній за розмірами підземній поховальній камері. Вхід в камеру був закритий масивною плитою з піщанику, навпроти якої розташовані дві кам’яні антропоморфні стели, що виконують функцію оберегів душ конкретних померлих.

Сама похоронна камера мала не традиційну овальну, а шестикутну форму, що, ймовірно, відображало міфологічні уявлення про форму навколишнього світу. Судячи зі складності поховального обряду, масштабних розмірів споруди і самого древнього кургану (висота до двох метрів при діаметрі 25 метрів), це поховання належало до числа представників родової знаті на рівні аристократії великого союзу племен.

Вчених здивував стан кістяка чоловіка. Виявилося, у момент здійснення поховання вже були відсутні частини його тіла. Такі поховання зустрічаються досить рідко. Але найдивовижніше, що в момент поховання одноплемінники реконструювали обличчя померлого за допомогою глиняної маси.

За словами Сергія Санжарова, загадки знахідок ще належить розкрити в ході лабораторних досліджень. Але вже перші інтерпретації виводять на тісні культурні зв’язки давніх жителів з цивілізаціями Сходу. Саме там широко використовувалися в похоронній обрядовості портретування черепа та антропоморфні стели.

Джерело: «Урядовий кур’єр»