2010 р. Луганські археологи знайшли унікальні поховання бронзового віку

Дата: 04.09.2010

Фахівці Археологічного науково-дослідного центру “Спадщина” Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (CНУ) виявили під Лисичанськом унікальні поховання древніх катакомбних племен. Про це повідомляє прес-служба СНУ.

У розкопках чергової успішно завершеної експедиції Східноукраїнського національного університету взяли участь близько 30 осіб. Окрім співробітників Археологічного центру “Спадщина” та Археологічного музею, до неї увійшли добровольці зі студентів і випускників юридичного факультету університету, що вирішили присвятити свої канікули благородній справі охорони і вивчення національної історико-культурної спадщини.

“У поточному польовому сезоні археологам університету, на базі якого спільним наказом МОН і НАН України утворений Східноукраїнський відділ Інституту археології НАН України, належало провести охоронні розкопки курганів, виявлених в ході інвентаризації пам’ятників археології на території Лисичанської міської ради”, – розповів керівник Археологічного науково-дослідного центру “Спадщина” професор Сергій Санжаров.

“З цією метою між СНУ імені В. Даля і Лисичанською міськрадою був укладений договір про співпрацю і створена спільна експедиція. Саме завдяки спільним зусиллям в порівняно короткий термін – один місяць – нам вдалося розкопати три древні кургани на північно-західній околиці Лисичанська і розкрити 20 древніх поховань, датованих бронзовим століттям (25-15 ст. до н.е.)”.

Вчених здивував стан скелета виявленого поховання чоловіка. Виявилось, у момент здійснення поховання вже були відсутні частини його тіла (не було рук, гомілкових кісток лівої ноги, лицьової частини черепа). Такі поховання зустрічаються вельми рідко і трактуються археологами як розчленовані, тобто одноплемінники поховали залишки тіла померлого, загиблого на стороні, можливо, під час полювання, військових походів і тому подібне.

Але найдивніше, що у момент поховання одноплемінники реконструювали обличчя померлого за допомогою сирцової глиняної маси, створили на частині черепної кришки, що збереглася, реальний портрет древньої людини, навіки зберегли його вигляд. У науковому відношенні – це унікальне відкриття, що конкретизує складнощі ідеологічних уявлень древніх жителів України бронзового століття. Подібні відкриття ще не зустрічалися в археології даного періоду всього Північного Причорномор’я.

Загадки древніх катакомбних племен ще потрібно розкрити в ході лабораторних досліджень отриманих матеріалів. Але вже перші інтерпретації виводять на тісні культурні зв’язки древніх жителів Східної України середини третього тисячоліття до нашої ери з цивілізаціями Стародавнього Сходу. Саме у них широко використовувалися в похоронній обрядовості як портретування черепа, антропоморфної стели, так і шестикутні фігури, наприклад, зірка Давида. Значить, в ту далеку епоху територія сучасної України вже входила в ареал впливу світової цивілізації країн Стародавнього Сходу.

Після реставраційних робіт на основі отриманих знахідок буде організована виставка нових експонатів Археологічного музею Східноукраїнського національного університету імені В. Даля.

Джерело: “Освітній портал”