Вітраж парадної сходової клітки (перший ярус)

Пр. Свободи, 15

1892 р., архіт. Ю.Захарієвич

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, шварцлота

Вітражне полотно розділене віконними рамами на три прямокутних сегменти: два – видовжені по вертикалі, один – по горизонталі. Кожен сегмент окантований по краях широкою каймою, орнамент якої творять червоні видовжені прямокутники з блідо-голубим або блідо-зеленим колом у центрі та безбарвні квадрати, на яких тонкою лінією виконані хрестовидні елементи з промінчиками. З внутрішнього і зовнішнього країв кайма оперезана тонкою блідо-зеленою смугою. Середина вітражного полотна зібрана за принципом сітчастого вітража. У нижніх сегментах блідо-рожеві кола описані довкола блідо-голубих ромбів, дотикаючись один до одного, утворюють вертикальні смуги, у верхньому сегменті – горизонтальні смуги. Проміжки між смугами заповнені модулями безбарвного скла. У центрі верхнього сегмента – герб міста Львова (брама і лев), увінчаний короною. Примітка. Вітражами декоровані три віконних отвори нижнього ярусу парадної сходової клітки споруди. Всі три вітражі мають однакову схему поділу вітражного полотна на сегменти. У верхньому сегменті кожного з вітражів закомпоновані гербові зображення: в одному – герб міста Львова; у другому – герб, розділений навхрест на чотири частини, верхні дві яких є гербом Королівства Галичини і Льодомерії, дві нижні – гербом Освенцімського і Заторського князівств, на третьому сегменті вміщено емблему із зображенням мурашки, як символу ощадності й працьовитості. Зображення мурашки декорує мармурові картуші над дверима у великій залі споруди.

Література. Грималюк Р. Чарівна таїна вітражів // Дзвін. – 1994. – № 9. – С.138.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 188.