Вітраж зали

Вітраж зали

Пл. М.Шашкевича, 5

1913-1916 pp., архіт. І.Левинський

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве окантування, моліроване скло. 55: 80 см

Вітражне полотно овальне, видовжене по вертикалі. Площина вітража заповнена характерними стилізованими квітами (у народній вишивці мають назву “ружі”), завитими листками та стеблами, зібраними у вінок. Центральне, вільне від орнаменту, асиметрично розташоване поле вітража робить композицію схожою на картуш. Кольорова гама насичена: фіолетовий колір декоративних елементів з незначним вкрапленням багряно-червоного на ніжножовтому тлі.

Примітка. Вітражі виконані Краківським закладом вітражів і мозаїк С.Г.Желенського. Проекти зберігаються у фондах графіки Національного музею у Львові. Над проектами вітражів і розписів М.Сосенко працював протягом 1913-1914 pp. Рисунок орнаментів вітража перегукується з мотивами полтавських гаптів. Кольорова гама вітража гармонує з коричнево-охристо-фіолетовими барвами настінних розписів.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 3, спр. 1009, арк. З, 9, 40.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 185.