2010 р. Реставрація фасаду на пл. Ринок, 40 у Львові вжахнула фахівців

Дата: 15.06.2010

Вигляд історичної кам’яниця № 40 на пл. Ринок у Львові після реставрації не відповідає авторському задуму архітектора, цього можна було б уникнути, коли б такі реставраційні проекти виносилися на обговорення консультативної ради при управлінні охорони історичного середовища Львова, – так заявив колишній очільник цього управління п. Андрій Левик, який тепер працює заступником начальника управління охорони культурної спадщини ЛОДА.

«Я із здивуванням побачив, як на пл. Ринок, 40 зроблено так звану «реставрацію» цілого фасаду. Грубо кажучи, там залишився лише скелет фасаду. Там не залишилося тої авторської пластики, яка містила творче начало. Не знаю, хто це і якими засобами робив, але це справляє жалюгідне враження, не кажучи вже про порушення авторського задуму. Це дуже прикро, і така тенденція в місті, на жаль, є попри публічні акції, які мають скласти враження про те, що в місті щось обговорюють, радяться з фахівцями й громадою. Реально – ні!

Я буваю на консультативній раді в управлінні охорони історичного середовища і постійно наполягаю на тому, що ця рада має існувати як колективний творчий розум, щоб вникнути в задум автора 18 чи 19 століть і вирішити, можна чи ні робити такі чи інакші двері й вікна на тому чи іншому фасаді, щоб не порушити первісну архітектуру. Серйозні об’єкти на цій раді повинні неодмінно обговорюватися. Ясно, що хтось буде проти, але рішення слід приймати більшістю і кожен за своє слово мусить відповідати.

Ми неодноразово мали суперечки із професором Миколою Бевзом, коли він опинявся у меншості, а ми із п’яти чи семи рішень обирали те, за яке була більшість, – і це нормально. Львів потребує виваженого підходу, а не односібно-авторитарного, мовляв, я наймудріший, то давайте робити, як я хочу. Треба хоча б делікатно прислухатися, порадитися, а потім сказати: за порадою чи за участю таких-то фахівців, які мали таку-то думку, в кінцевому результаті прийнято таке-то рішення», – сказав Андрій Левик.

Оскільки навіть в управлінні охорони культурної спадщини ЛОДА не знають: хто, як, чому і що реставрує на пл. Ринок,40, вважаємо за потрібне нагадати – фасад згаданої кам’яниці став експериментальним майданчиком для майстер-класів німецьких реставраторів у рамках українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток і оновлення старої частини міста».

За повідомленням прес-служби ЛМР, це був зразковий двотижневий тренінг для місцевих каменярів з реставрації кам’яних фасадів, якому передував тренінг з реставрації вікон. А торік у листопаді Крістоф Юнґганс у будинку на пл. Ринок, 40 відреставрував дерев’яну браму. Семінар з реставрації каменю був організований Німецьким товариством технічної співпраці (GTZ), чиї дії у Львові координує Іріс Ґляйхман.

Як зазначав керівник курсу Дірк Брюґґеманн, проведення серії семінарів з консервації та реставрації природного каменю повинне привернути увагу, а також підвищити кваліфікацію майстрів, які працюють в галузі реставрації історичних будівель. Судячи із негативної реакції Андрія Левика, – таки привернуло.

Також нагадаємо, що наприкінці серпня-початку вересня у межах проекту «Муніципальний розвиток і оновлення старої частини міста. у Львові відбудеться наступний практичний семінар, на якому GTZ навчатиме реставрації тиньку, ліпнини та настінних розписів.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»