Вітраж сходової клітки

Вул. І.Огієнка, 18

1909-1910 pp., архіт. З.Кендзерський

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 155: 240 см

Вітражне полотно прямокутної форми, видовжене по вертикалі. Площина вітража розділена горизонтальною і двома вертикальними тягами на шість сегментів (три – малих і три – видовжених, великих). У вітражі стилізовані елементи органічно поєднані з геометричними деталями та ритмом графічних ліній. Основним елементом композиції є вінок з лаврового листя, розташований у верхній половині полотна. У вершині – вінок, декорований стрічкою, від якої на два боки відходять лаврові гірлянди, підчеплені посередині до геометризованої волюти, а далі вільно звисають униз, сягаючи краю вітража. Вінок підтримує горизонтальна дуга, утворена двома лініями свинцевого обрамлення. Дві смуги, дублюючи рух одна одної, ледь зміщені, оконтурюють вітражне полотно, то рухаючись поруч, то розходячись, утворюючи додаткові декоративні елементи у вигляді волют, прямокутних зламів, геометризованої плетінки у кутках композиції. Нейтральне тло зібране з прямокутних модулів молірованого скла. Композиція симетрична щодо вертикальної осі.

Примітка. Вітражі збереглися на двох поверхах сходової клітки кам’яниці. На одному з поверхів композиційний рисунок вітража дещо змінений: на місці лаврового вінка знаходяться дві геометризовані волюти, крізь них пронизана гірлянда, кінці якої підв’язані по краях полотна до бантів і далі вільно звисають донизу. Композиція симетрична до вертикальної осі.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 6019, арк. 64-67; Грималюк Р. Чарівна таїна вітражів // Дзвін. – 1994. – № 9. – С 161.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 200.