2009 р. Чернівецька облрада дала гроші на розкопки найдавнішої буковинської церкви

Дата: 16.07.2009

На проведення розкопок поблизу найдавнішої буковинської церкви Вознесіння Господнього у смт. Лужанах з обласного бюджету виділено майже 100 тисяч гривень. Дослідження поховань біля цього храму здійснюють науковці та студенти археологічної експедиції Чернівецького нацуніверситету на виконання заходів Комплексної програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини Чернівецької області на 2007-2010 роки. Про це ЗІКу повідомили 16 липня у прес-службі обласної ради.

Мета розкопок у смт. Лужани – вивчити кам’яну церкву Вознесіння Господнього та встановити дату зведення цієї найдавнішої церкви на Буковині. Після розкопок та переведення богослужінь у нове приміщення церкви Вознесіння Господнього, де вже завершуються опоряджувальні роботи, у старій церкві розпочнуться реставраційно-дослідницькі роботи.

Ще у 1970 році у цьому храмі львівські реставратори виявили унікальні фрески ХV століття. Тепер археологи виявили майже 130 поховань ХVІ-ХVІІІ століть, а також окремі знахідки, які свідчать про наявність на території сучасних Лужан залишків слов’янських поселень, датованих другим століттям нашої ери. Дослідники упевнені, що унікальні знахідки обіцяють цілу низку наукових та культурологічних сенсацій, які можуть бути значущими для української та світової науки.

Усього на проведення науково-проектних та ремонтно-реставраційних робіт на території храму Вознесіння Господнього до 2010 року з державного бюджету передбачається виділити понад 4,8 млн грн. Після реставрації найдавніша лужанська церква Вознесіння Господнього стане ще одним привабливим туристичним об’єктом Буковини.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»