Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:741 піксел

Церква Покрови збудована у 1700 – 1702 рр. – дерев’яна триверха. Старий іконостас 5-ярусний. Парафія – у південній частині села. Піп Григорій Волошеновський поступив на парафію у 1792 р. і сильно противився переходу на православіє. За це його у 1796 р. заарештували і 15 місяців тримали у Вінницькій в’язниці. Помер у Лозовій у 1835 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 707 – 708].

Церква Покрови 18 ст. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Покровська церква та дзвіниця 1700 – 1702 рр. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква Покрови 1700 – 1702 рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 77].

Покровська церква 1700 – 1702 рр. (дерев.. та дзвіниця 1700 – 1702 рр. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Лозова. Дерев.церква: орієнтація вівтаря 72°, до головної вулиці – С3, дерев.дзвіниця – С3, в центрі села. Спостереження М.І.Жарких, 9 липня 1996 р.

Довідка на сайті

Довідка на сайті

В’ячеслав Луцков Поліція не вбачає складу злочину в демонтажі старовинної церкви на Вінниччині вірянами Московського патріархату (7.04.2020 р.) [+ вся історія питання.]