Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1734 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 214].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1724 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 119].

с. Літовищі (Лютовиська).

Старосамбірський.

Церква св. Параскеви. 1724.

Найдавніші згадки походять з 1510 р. Існуюча дерев’яна церква зведена у 1724 р. У 1950 р. була пошкоджена пожежею, але відбудована мешканцями села. Тепер це дводільна, хатнього типу будівля, вкрита двосхилими дахами. В кінці 1930-х pp. в селі був заснований монастир св. Йосафата, перетворений по другій світовій війні в сиротинець (будинок дитини).

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 616.