Паспортна інформація

Курганний могильник

Пам’ятка археології.

VI – IV ст. до н.е.

Харківська обл., Харківський район, м. Люботин.

Загальний опис:

Курганний могильник розташований на р. Мерефа біля Люботинських ставків, на мису, вкритому лісом. Частина курганів знаходиться в самому Люботині, в районі кладовища.

Всього в курганний могильник входить більш 500 курганів.

Розкопані кургани містили типові для місцевого населення скіфського часу поховання.

Знахідки у похованнях представлені характерною керамікою, кістками тварин, фрагментами залізних виробів.

У ранньому залізному віці лісостепову частину басейну р. Сів. Донець населяли землеробсько-скотарські племена.

Своїх померлих одноплемінників вони, за звичаєм того часу, ховали під великими земляними насипами – курганами. Іноді кургани розташовуються цілими групами, утворюючи великий могильник.

Могильник скіфського часу поблизу м. Люботина позначений на “Археологической карте Харьковской губернии”, яку склав Д.І. Багалій. Дослідження могильника проводили А.С. Федоровський та С.А. Семенов-Зусер.

В 1950 р. експедицією ХТУ під керівництвом Б.А. Шрамко розкопано 23 кургани.

Матеріали зберігаються в фондах археологічного музею ХДУ.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих № 61 від 25 січня 1972 р.

Охоронний №: 1357

Основна бібліографія, архівні дані:

Шрамко Б.А. Археологические раскопки Люботинского курганного могильника и городища Караван в 1950 г.//Звіт в археологічному музеї ХГУ.

Шрамко Б.А. Археологічні дослідження курганів раннього залізного віку в околицях м.Люботин. – Учені записки Харківського ун-ту, історичний факультет, 1957 р., т. 78, № 5, с. 193 – 203.