Церква св.Євстафія

Церква св.Євстафія

Церква св.Євстафія відновлена в 1901 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 129].

Дерев’яна церква св.Євстахія 17 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 105].

с. Летня.

Дрогобицький.

Церква св. Євстахія. XVII (?).

У 1507 р. в селі вже існувало дві парафіяльні церкви. До 1775 р. тут був і василіянський монастир св. Іллі, втілений у цьому році до дрогобиць -кого монастиря. У 1816 (1818) р. ґрунтовно відновлена стара, завалена дерев’яна дводільна церква. Рік побудови її невідомий, але ймовірно, XVII століття. В 1901 р. її ще раз перебудували, добудувавши бабинець, розписавши стіни і встановивши новий іконостас. Тепер це тризрубна одно-верха будівля, наву якої вінчає пірамідальний наметовий верх з одним заломом. Пошкоджена у першій світовій війні і відновлена мешканцями по її закінченні. Після другої світової війни стояла зачиненою і використовувалася на склад інсектицидів.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 338.

Довідка на сайті