1993 р. Поминальник української архітектури

7. м.Лебедин Сумської області. Церква Юрія

Тридільна триверха дубова церква стояла в колишній приміській слободі Довгалівці й була її парафіяльним храмом. С.Таранушенко слідом за архієпископом Філаретом Гумілевським датує пам’ятку 1765 роком. Проте нещодавно виявлені нами документи Лебединського духовного правління 1783 року свідчать, що 1765 року ця церква тільки „возобновлена деревянным строением”, тобто зазнала капітального ремонту. Спорудження її правильніше датувати 1700 роком. 1866 року храм знов капітально ремонтували: зробили цегляний підмурок, замінили нижні вінці зрубу, наново обшалювали, прибудували західний приділ з мурованою дзвіницею та колонні ґанки з півночі й півдня.

Пам’ятка належала до найпоширенішого в народному будівництві Слобожанщини типу церков. Mina гранчасті зруби, двозаломний центральний верх і однозаломні бічні.

Верхи легкі, делікатні формами й пропорціями. Хоча церква й належала добі козацького відродження, проте, як писав С.Таранушенко, „у цій пам’ятці відчувається подих доби рококо -не в зовнішньому користуванні якимись формальними елементами, а в своєрідно пройнятому ароматом мистецтві цієї доби”.

Церкву разом з дзвіницею зруйновано 1936 року.

Джерела

ДАСО. – Ф.803. – Оп. 1. – Спр. 6. – Арк. 6;

Историко-статистическос описание Харьковской епархии. – М.: 1857. – Отд. 3. – С. 441 – 462;

Таранушенко С. Монументальна дерев’яна архітектура Лівобережної України. – К., 1976. – С. 207 – 211.

Джерело: Вечерський В. Поминальник української архітектури. – Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 182 – 185.