2000 р. Церкви України: Закарпаття

Лазищина-Плитоватий Рахівський район

Церква Преображення Господнього. 1780. (УПЦ)

У селі стоїть друга з двох закарпатських хрещатих гуцульських церков. Цей стиль ще називають північно-гуцульським або центральним.

П’ять зрубів церкви утворені перетином двох прямокутників, що у плані мають майже рівнораменний хрест. Чотири рамена вкриті двосхилими дахами з маленькими шатровими главками. Центральний зруб переходить у восьмистінний барабан, вкритий стрімким восьмисхилим шатром. Усередині нава перекрита шатровим зрубом, а інші зруби – плоским перекриттям. Церква має троє дверей.

Збережено різьблені речі 1782 – 1785 років. За однією версією церкву збудовано із смерекових брусів у 1780 р. в селі Яблуниця теперішньої Івано-Франківської області, а взимку 1871 р. її перевезено на санях в урочище Плитоватий. Більш вірогідне є датування церкви згідно з написом: “Сей Дом Божий на Божу Славу поставив Пластуняк Михайло з супругою Телечук Марією 1871 р. Фундатор Юрко Леклюк 1872”. У 1920-х роках центральний шатровий верх вкрили етернітом. 22 грудня 1932 р. старі образи іконостасу замінули новими.

У 1963 р. церкву перетворили на черговий фіктивний музей. У 1971 р. церкву і двоярусну смерекову дзвіницю реставровано. З 14 жовтня 1990 р. храм знову діє. Церква і дзвіниця утворюють чудовий ансамбль класичної гуцульської архітектури, але в 1995 р. церкву, на жаль, вкрили бляхою.