Петро Вовченко

297.7.6. Садиба – с. Червонопопівка, Кремінський р-н, Луганська обл., кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Подвір’я селянина, характерне для північно-східної частини Слобідської України поч. 20 ст. Огороджене тином, на вході ворота з жердин і хвіртка. Подвір’я поділено на «чисте», де розташовані хата, комора, саж, реконструйовані повітка і погріб, та господарське, де міститься клуня.

297.7.6.1. Хата – с. Червонопопівка, Кремінський р-н, Луганська обл., кін. 19 ст. (архіт., мист.). Дводільна (хата+ сіни), чоло та причілок мають галерейки на стовпчиках. Підвалини на дубових стоянах. Стіни хати рублені з дубового бруса, сіни – в закидку.

Стіни хати й сіней обмазані глиною і побілені з обох боків. У хаті «митий» поперечний сволок-полиця. Дах чотирисхилий, критий соломою «внатрус». У сінях встановлено плетений на всю висоту обмазаний димохід («верх»).

Різьблення застосовано у завершеннях стовпчиків-колонок, в обрамленнях вікон, на лиштвах під стріхою. На вікнах двостулкові віконниці, пофарбовані в чорний колір з білими геометричними елементами, що типово для цієї місцевості. Піч обмазана кольоровими глинами та прикрашена настінним розписом. На стінах сюжетний розпис (виконаний господинею хати).

Експонуються яскраво вишиті рушники.