Ніна Зозуля

297.5.6. Садиба – південь Поділля, серед. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, клуні. Огороджена тином. У відкритому дворі причілком до вулиці стоїть хата, навпроти неї – комора. Віддалік від хати – клуня. У садибі розміщено пасіку із зимівником. Біля вулиці – криниця з журавлем із с-ща Лісничівка Шаргородського р-ну Вінницької обл. Будівлі об’єднані стильовими ознаками, властивими південному регіону Поділля.

297.5.6.1. Хата – с. Пужайкове, Балтський р-н, Одеська обл., серед. 19 ст. (архіт., мист.).

Тридільна (хата+сіни+хата), у сінях відгороджено комірку, каркасна. Між дубовими стовпами закидано дилі з шарами глиносолом’яних вальків. Дах чотирисхилий з великим виносом стріхи, критий очеретом. Стіни тиньковані глиною і побілені, напільна стіна пофарбована червоною глиною. У лівій половині хати – піч.

Призьба, вікна, піч підкреслені кольоровими підводками (смугами). На стінах зовні та всередині, на печі відтворено за місцевими зразками настінне малювання (вазони, букети).

В хаті влаштовано виставку «Ткацтво Поділля». Тут експонуються знаряддя обробки конопель, льону, вовни та прядіння ниток, ткацький верстат, ткані рушники, рядна, скатерті, налавники, килими. Роботи самобутнього художника І. Коваля із смт Кирнасівка Тульчинського р-ну Вінницької обл. ілюструють всі процеси ткацького виробництва.