Пам’ятник М. І. Калініну

Марина Протас

370. Пам’ятник Калініну М. І., 1978 (мист.).

Вул. Зоологічна, 3. На території міської клінічної лікарні № 14, яка носила ім’я діяча, у сквері поряд з лікувальним корпусом.

Автор – ск. Є. Карпов. Розміри: вис. погруддя – 0,8 м, п’єдестал – 0,40 × 0,40 × 1,80 м, стилобат – 0,82 × 0,90 × 0,40 м.

Калінін Михайло Іванович (1875–1946) – радянський політичний і державний діяч. З 1919 – голова ВЦВК, з 1922 – Центрального виконавчого комітету СРСР, з 1926 – член Політбюро ЦК ВКП(б), з 1938 – голова Президії Верховної Ради СРСР, Герой Соціалістичної праці (1944). Входив до найближчого політичного оточення Й. Сталіна; ініціював масові репресії 1930–40-х рр. Одна з вулиць міста носить його ім’я.

Станкове погруддя з кованої міді встановлено на гранітному призматичному п’єдесталі, розміщеному на стилобаті асиметрично. На п’єдесталі – напис з ім’ям зображеного, виконаний накладними бронзовими літерами. Пам’ятник відзначається деякою еклектичністю, оскільки погруддя не має тектонічного зв’язку з архітектурною частиною.

Опірна площина вертикалі постаменту недостатня, тому скульптура наче зависає над ним. Вертикальний плечовий зріз фронтально-статичного погруддя під прямим кутом перетинається з нижньою чіткою горизонталлю. Образне трактування надособистісне, офіційно дидактичне, узагальнено-типізоване, позбавлене психологічної характеристики, чому сприяє й гранично узагальнена пластика.