Світлана Мала, Елли Піскова

Інститут ендокринології та обміну речовин, в якому працював Комісаренко В. П.

(іст.).

Вул. Вишгородська, 69.

Комплекс споруд складається з трьох корпусів, побудованих для інституту у 1970, 1976, 1992 рр. Заснований 1965 р. як Київський науково-дослідний інститут ендокринології та обміну речовин МОЗ УРСР. З 1992 р. – у системі АМН України, з 1993 р. – Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В. Комісаренка АМН України.

У лабораторно-експериментальному корпусі, спорудженому в 1970 р. на червоній лінії забудови вулиці (п’ятиповерховий, панельний, обкладений керамічною плиткою), працював у 1970 – 93 рр. засновник і перший директор інституту Комісаренко Василь Павлович (1907 – 93) – патофізіолог, ендокринолог, акад. АН УРСР (з 1951), заслужений діяч науки УРСР (з 1960). В 1965 – 86 рр. – директор інституту, з 1987 р. – радник при дирекції. Одночасно – голова Українського Комітету захисту миру (1960 – 75), член Всесвітньої Ради Миру (з 1962). У цей період відзначений Державною премією УРСР (1976). Основні праці присвячено механізму дії гормонів та лікувальним препаратам. Синтезував і впровадив у медичну практику хлодитан, кортикотонін і спленін. Працював у кабінеті директора на другому поверсі.

В 1997 р. на фасаді будинку на пошанування В. Комісаренка встановлено бронзову меморіальну дошку (ск. В. Зноба, арх. О. Андрєєв).

Історія Академії наук Української РСР. – К., 1982;

Тронько М. Д. Наукова спадщина і громадська діяльність академіка В. П. Комісаренка // Ендокринологія. – 1997. – Т. 2. – № 1.