Віра Черна

Житловий будинок працівників склотарного заводу, 1951 р.

(архіт.).

Вул. Вишгородська, 26-а.

У глибині ділянки, на значній відстані від червоної лінії забудови вулиці Споруджений за проектом арх. С. Авербаха.

П’ятиповерховий, цегляний, тинькований, односекційний. На кожному поверсі чотири квартири (дво- і трикімнатні). Об’ємно-просторове вирішення будинку відбиває його планувальну структуру, композиція фасадів ґрунтується на чітко вираженій симетрії. Основну увагу акцентовано на головному фасаді, характерним мотивом вирішення якого є двоповерхові еркери симетрично розташовані відносно центральної осі, що спираються на декоративні кронштейни і завершуються на четвертому поверсі балконами. Центральну вісь, на якій міститься вхід до будинку, підкреслено балконами на третьому і п’ятому поверхах і трикутним щипцем. Високий цоколь оброблено великим рустом. Бічні та дворовий фасади вирішено функціонально, без використання декоративних архітектурних деталей. Похила стіна п’ятого поверху трактується як мансардна, облицьована залізом (за проектом – черепицею). Ламаний дах і декоративні розетки, кронштейни, напівіолонки доповнюють виразність споруди. Є прикладом житлового будівництва 1950-х рр.

ЦДАКФФДУ, № 2 – 48812.