Ольга Ястребова

Надгробок на могилі Соломків П. С. та М. П.

(мист.).

Неподалік від Георгіївського собору. Тут поховано колекціонера, почесного громадянина Києва Соломку Павла Степановича та його дружину. Надгробок встановлений приблизно 1905 р. Гранітний, складається з парних монолітних саркофагів та квадратної у плані пілоно-подібної стели. Аскетичному вигляду монументальних об’ємів пам’ятника відповідає простий геометричний рисунок чавунної огорожі, єдиною прикрасою якої є шпилясті чотиригранні завершення. Підмурком пам’ятника є високий, складений з гранітних плит стилобат, на якому по горизонтальній осі послідовно розміщено всі три основні елементи надгробного комплексу. Вертикальну вісь визначає домінуючий у композиції триступінчастий об’єм стели, масивність якої пом’якшується за рахунок верхньої округлої площини, що описує напівциркульну дугу. Цей пластичний мотив повторюється у контурі завершень саркофагів. Своєрідним мистецьким рефреном у композиції є рельєфні зображення хреста на кришках саркофагів, чоловій та тильній боках стели. На торцях стели та саркофагів – меморіальні написи. Сувора ритмічна рівновага мас, монументальність і пластична стриманість форм надають композиції завершеності та урочистості.