Олександра Жиздринська, Людмила Проценко

Могила Капцевич М. П.

(мист.).

Біля Михайлівської церкви.

Капцевич (уроджена Прозоровська) Марія Петрівна (1787 – 1816) – княгиня. Дружина (з 1807) Капцевича Петра Михайловича (1772 – 1840), який походив з небагатого українського роду 17 ст., став військовим діячем Росії (генерал від артилерії). Брав участь у війні 1812 р., у Бородінській, Лейпцізькій битвах, взятті Парижа.

Надгробок, встановлений 1816 р., є пам’яткою епіграфіки періоду класицизму. Виготовлений з металу у техніці чавунного лиття. Являє собою горизонтальну з нахилом меморіальну плиту (2,5х1,5 м) з художньо виконаним текстом епітафії. Органічно вписаний у площину плити напис, що вирізняється підкреслено мальовничим компонуванням та просторовою організацією тексту, рельєфно виступає на гладенькій поверхні дошки. Ажурний малюнок писання нагадує геометричний орнамент, особлива ритміка якого має самостійну мистецьку цінність. В оформленні плити відсутні традиційні аксесуари, які звичайно супроводжували епітафію. Пам’ятник розрахований на характерне для даного виду творів комплексне сприймання – змістовне, пластичне та мистецьке одночасно.

Модзалевский В. Л. Малороссийский родословник. – К., 1910. – Т. 2.