Марина Виноградова

Житловий будинок, 1907 р.

(архіт.).

Вул. Воздвиженська, 43.

На червоній лінії забудови вулиці, займає всю ширину садиби. Споруджений на місці колишньої одноповерхової забудови серед. 19 ст. міщанином О. Примаком за проектом арх. П. Скульта. В 1913 р. за проектом арх. М. Бяллозора споруджено флігель у стилі модерн (не зберігся).

Триповерховий цегляний. По фасаду – сім осьових віконних прорізів декерованих замковими каменями. Вікна другого і третього поверхів заглиблено у невеликі ніші, на третьому поверсі – акцентовано ліпним орнаментом підвіконня. Над вікнами і балконними дверима – меандр. Симетричну композицію фасаду порушено на першому поверсі розташованим з правого боку прямокутним проїздом на подвір’я, фасад розчленовано двома міжповерховими карнизними поясами, верхній (між другим і третім поверхами) – з дентикулами. Центральну частину будинку підкреслено розкріповкою з пілястрами розташованими по боках і рустованими на першому поверсі. Урочистості будинку надають пілястри великого ордера, що проходять по висоті другого і третього поверхів і оздоблені на рівні другого поверху канелюрами. Дах двосхилий. Планування секційне по дві квартири на другому і третьому поверхах на першому – одна квартира і приміщення крамниці. Є чорний хід. Будинок є одним з найкращих зразків архітектури еклектизму та історизму в забудові вулиці поч 20 ст.