Лариса Толочко

Житловий будинок, 1899 р.

(архіт.).

Вул. Верхній Вал, 48/28.

На перетині вулиць Верхній Вал і Волоська. З 1898 р. садиба належала купцю Д. Мезенцеву. Будинок споруджено за проектом арх. К. Шимана під наглядом інж. О. Гілевича.

Чотириповерховий, з напівпідвалом, цегляний, у плані Г-подібний, зі зрізаним рогом. Фасад з боку вул. Верхній Вал – з 12 віконними прорізами, з боку вул. Волоської – з 14 віконними прорізами та проїздом. Композиційним центром споруди є пишно декорована площина зрізаної наріжної частини з двома вигадливої форми балконами на другому й третьому поверхах і невеликим спрощеним балконом на четвертому. Наріжна частина підкреслена виступом на напівповерсі та башточкою (була втрачена, на поч. 1990-х pp. поновлена), проїзд з боку вул. Волоської акцентовано фронтоном. Будинок декоровано картушами, квітами, пелюстками, мушлями, розетками, фігурками амурів. Перший поверх первісно був пристосований під крамниці, тому на всьому фасаді вітрини чергувалися з дверними отворами. На другому поверсі – віконні прорізи прямокутної форми з замковим каменем і підвіконними нішами; на третьому – прямокутної форми, що чергуються з арковими у пишно декорованих облямуваннях; на четвертому – близькі до квадрата, з декоративними ліпними мушлями, фланковані з обох боків пілястрами. На рівні другого і третього поверхів пілястри з капітелями корінфського ордера. На фасаді з боку вул. Верхній Вал шість балконів (один втрачено). Образне сприймання споруди посилюється завдяки кольору, яким виділено частини будинку, що виступають, та декору. На першому поверсі у різні часи містилися: «Києво-Подільська аптекарська крамниця» і склад (1908); бакалійна крамниця і перукарня; Подільська їдальня Київського благодійного товариства (1881 – 1912); взуттєва майстерня; майстерня пошиття чоловічого одягу. Тепер на першому поверсі аптека.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5755;

Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913.