Олександра Жиздринська, Ольга Ястребова

Житловий будинок, кін. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Верхній Вал, 40.

На червоній лінії забудови вулиці, розташований окремо. Раніше був частиною суцільної периметральної забудови кварталу.

Триповерховий, цегляний, на невеликому цоколі, у плані прямокутний. Планування односекційне, з коридорним сполученням усередині квартир. Перекриття плоскі. Дах двосхилий, залізний. У правому крилі – асиметрично розміщений арковий проїзд з металевими ворітьми. В еклектичному трактуванні фасадів використано мотиви ренесансної архітектури. Композиція довгого чолового фасаду симетрична, п’ятидільна. Наріжні частини та центр виділені невеликими виступами ризалітів з канелюрованими композитними пілястрами на флангах. Центральна вісь акцентована порталом головного входу і розміщеними над ним вузькими спареними вікнами другого поверху, що контрастують за пропорціями з широким арковим вікном третього поверху. Портал оформлений трикутним фронтоном з картушем у тимпані, який спирається на невеликі канелюровані пілястри. Перший поверх трактовано як торговельний. Житлове призначення верхніх поверхів, відокремлених профільованим карнизом, підкреслено насиченим декором, ускладненою конфігурацією вікон та їхнім обрамленням. На рівні другого і третього поверхів – балкони з ажурними металевими ґратами типового рисунка. Заглиблені у ніші прямокутні вікна другого поверху декоровано плетеними фільонками, замковими каменями та гірляндами. Влаштовані в арковій ніші віконні прорізи бічних виступів оздоблено картушами з пальмовими гілками. Замкові камені аркових вікон третього поверху мають форму фігурних кронштейнів. Площина стіни між архівольтами суцільно заповнена витим ліпним декором. У фризі антаблемента – вписане в коло стилізоване каштанове листя. Над бічними ризалітами трохи винесений карниз завершено невисокими прямокутними аттиками, які прикрашено орнаментальними вставками. Ділянка подвір’я обмежена флігелями, один з яких прилягає до тильної частини будинку.