Галина Денисенко

Інститут фізико-технологічний металів та сплавів, в якому працював Горшков А. А.

(іст.).

Бульв. Академіка Вернадського, 34/1.

Комплекс споруд інституту складається з шести будинків (трьох основних корпусів і трьох допоміжних), споруджених у 1964 – 1970-х pp. Утворений 1958 р. на базі Інституту машинознавства і сільськогосподарської механіки АН УРСР як Інститут ливарного виробництва АН УРСР, з 1963 р. – Інститут проблем лиття АН УРСР, з 1996 р. – Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України.

В головному корпусі (тепер – лабораторний; споруджений 1964 р. на червоній лінії забудови вулиці, на перетині з вул. Академіка Кржижановського; триповерховий, цегляний) у 1964 – 72 рр. працював Горшков Андрій Андрійович (1898 – 1972) – учений у галузі ливарного виробництва, чл.-кор. АН УРСР (з 1957), заслужений діяч науки і техніки УРСР (з 1969). В інституті з 1958 р., у 1958 – 62 рр. – його перший директор, у 1963 – 69 рр. – завідувач відділу, в наступні роки – науковий консультант. Здійснив численні дослідження в галузі технології виробництва чавунних загартованих валків, виливниць, литва для металургійного устаткування. Вивчав властивості деревно-вугільних і коксових доменних чавунів, питання металургії вагранкового процесу. Зробив значний внесок у розвиток теорії модифікації чавуну, запропонував засоби поліпшення технологічних властивостей і методів використання в ливарному виробництві бентонітів України. Кабінет ученого містився на третьому поверсі (тепер кімната № 263).

У 1991 р. на стіні будинку, що виходить на вул. Академіка Кржижановського встановлено бронзову меморіальну дошку акад. АН УРСР Василенку Андрію Овер’яновичу (1891 – 1963) – директору Інституту машинознавства і сільськогосподарської механіки АН УРСР (1944 – 58), на базі якого у 1958 р. було утворено Інститут ливарного виробництва АН УРСР.

У 1993 р. на центральній прохідній цього ж корпусу встановлено бронзову меморіальну дошку на пошанування А. Горшкова (ск. Г. Неспосудний).

Академія наук України: персональний склад. – К., 1993;

Історія Академії наук Української РСР. – К., 1982;