Олена Годованюк, Олена Мокроусова

561.17. Житловий будинок, 1898 – 99 (архіт.).

Вул. Червоноармійська, 44. На червоній лінії забудови вулиці (до перенумерації 1898 садиба мала № 54).

З серед. 19 ст., садибою володів статський радник О. Тараненко. Значну частину його садиби займав сад. Первісна забудова була малоповерховою, дерев’яною, зведеною за зразковими (типовими) проектами. 1883 садибу придбала О. Гелевер, на замовлення якої 1898 розпочато будівництво наявного чотириповерхового будинку за проектом арх. А.-Ф. Краусса. Бл. 1902 – 03 садиба перейшла у власність М. Катеринича, 1912 – до Ф. Меєрзон, яка залишалася власницею майна до кін. 1910-х рр.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний, перекритий двосхилим дахом. Внутрішнє планування житлового поверху – секційне. На кожному поверсі дзеркально відносно центральної поперечної осі та парадних сходів розміщувалися дві квартири. Кожна складалася з шести кімнат і мала всі вигоди. Другорядні приміщення винесено у бічні дворові крила, кухні виходили на гвинтові чорні сходи.

Оформлений у ренесансно-барокових формах. Симетрична композиція чолового фасаду побудована на вертикальній осі та горизонтальній, утвореній півциркульними вікнами четвертого поверху. Особливістю фасаду є різний ритм, форма та ширина вікон.

Оздоблення кожного поверху різне. Перший членують лопатки, прикрашені прямокутними кесонами, другий – пласкі лопатки. Третій та четвертий поверхи об’єднані півколонами коринфського ордера видовжених пропорцій. Центральну вісь, на якій розміщено вхід, підкреслює прямокутний у плані еркер, який об’єднує третій та четвертий поверхи. Він спирається на два масивні фігурні кронштейни, прикрашені ліпленим орнаментом. На чоловій грані еркера – широкі вікна, прямокутне на третьому, з півциркульною перемичкою – на четвертому поверхах. Еркер завершує багатопрофільний карниз та лучковий фронтон.

Грані еркера підкреслюють тричвертєві колони, обабіч нього містяться вузькі парні вікна, об’єднані на четвертому поверсі ошатним архівольтом.

Декор фасаду доповнюють лиштви вікон із замковим каменем, різні за профілюванням гурти, дрібна пластика на фризі вінцевого карниза тощо.

В цілому архітектура вирізняється надмірністю декоративного оздоблення та поєднанням різностильових елементів, що характерно для прибуткових будинків Києва даного періоду.

1905 – 06 у будинку містилась явочна квартира Київської військової організації РСДРП, яка проводила агітаційну діяльність у військових частинах, організувала повстання саперів 1905 на чолі з Б. Жаданівським, 1906 видавала нелегальну газету «Голос солдата» тощо.

Тепер на першому поверсі містяться магазини.

Література:

ДАК, ф. 143, оп. 2, спр. 453; ф. 163, оп. 41, спр. 149, 2676, 5533, 5698; История Киева. – К., 1984. – Т. 2.