Тетяна Товстенко

308. Особняк, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Тропініна, 6. На відрізку між вулицями Овруцькою і Тропініна (до 1955 – пров. Якубенківський).

Споруджений, імовірно, 1889 у садибі, що належала священику церкви св. Феодора Казимиру Котунському. На території ділянки містилися також стайня, сарай з льохом та колодязь (не збереглися); за подвір’ям починався березовий гай.

Двоповерховий, цегляний (вимурований на розчині, замішаному на яєчному жовтку), покрівля бляшана по дерев’яних кроквах. У плані складається з двох прямокутних об’ємів, має парадний та дворовий входи. Первісне внутрішнє планування мало анфіладне розташування приміщень.

Зведений у стилі неоренесанс. Архітектура будівлі вирізняється асиметричною композицією та мальовничим силуетом. Два ризаліти на головному фасаді завершені різними за абрисом фронтонами: у вигляді ступінчастого аттика над парадним входом – у правому ризаліті та пластичнішим за формою з центральним напівкруглим завершенням – у лівому. В центрі фасаду – балкон значних розмірів. Парадний вхід акцентує розміщене над ним вікно з арковою перемичкою, обрамлене архівольтом з замковим каменем у центрі. Інші вікна головного фасаду – характерної для стилю модерн дещо видовженої прямокутної форми, з легким заокругленням у верхній фрамужній частині; вони також прикрашені пласкими лиштвами з замковими каменями. Споруду увінчує карниз з модульйонами.

В інтер’єрі в окремих кімнатах збереглися кахляні кольорові груби, тягнуті карнизи, ліплені прикраси стель.

Споруда має архітектурно-мистецьку цінність як частина історичного середовища району особняків, що формувався в місті на Кирилівських висотах у кін. 19 – на поч. 20 ст.