2007 р. Наш Волошин

Будинок російського поета-киянина у столиці відзначили меморіальною дошкою

Із нагоди 130-річчя з дня народження російського художника і поета Максиміліана Волошина на київському будинку, де він народився і мешкав, на бульварі Тараса Шевченка, 22-24/9 (зараз – конкурс педуніверситету імені Драгоманова), позавчора встановили меморіальну дошку.

Родина Волошиних прожила в цьому будинку шість років, і його розташування архіваріусам вдалося з’ясувати лише цього року, повідомляє прес-служба КМДА.

Пам’ятну дошку відкривали заступник міського голови Віталій Журавський та посол Російської Федерації Віктор Черномирдін. Пан Журавський наголосив на київському корінні поета:«Максиміліан Волошин народився і зробив свої перші кроки саме в Києві. Відзначаючи 130-й день народження великого митця, ми встановлюємо меморіальну дошку, тим самим засвідчуємо свою любов та пам’ять».

Російський амбасадор закликав не ділити видатних діячів на своїх і чужих: «Це наш спільний поет», – сказав він.

Максиміліан Кирієнко-Волошин народився 28 травня 1877 року в Києві. Його батько, Олександр Максимович, нащадок запорозьких козаків, на той час був членом Київської палати кримінального та цивільного суду.

Мати, Олена Оттобальдівна, німецького походження, була донькою начальника Житомирського телеграфного відділення, інженера-полковника Глазера. Закінчила Інститут шляхетних дівчат у Києві.

Дід із батькового боку – Максим Якович Кирієнко-Волошин – довгий час був губернаторським казначеєм у Києві.

Поет і художник Максиміліан Волошин називав своєю духовною батьківщиною Париж – він виріс і сформувався на французькій літературі, а Київ – його реальна батьківщина.

Джерело: “Україна молода”