Марина Виноградова, Лариса Федорова

463.10. Житловий будинок 1891, в якому проживала Мар’яшева Г. М. (архіт., іст.).

Вул. Рейтарська, 8/5-а. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджений на місці одноповерхового дерев’яного будинку на замовлення провізора І.-К.-Ф. Царенса за проектом арх. А.-Ф. Краусса. Первісно будинок проектувався триповерховим, з лоджією над проїздом на правому торці (тепер закладені), але проект було реалізовано у двоповерховому варіанті з напівпідвалом. Третій поверх надбудовано 1992.

Внутрішнє планування змінено.

Триповерховий з напівпідвальним поверхом, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний. Вхід на правому фланзі головного фасаду. Перекриття пласкі, дах вальмовий з бляшаним покриттям.

Зведений у стилі історизм з рисами неоренесансу. Композиція ярусного головного фасаду підпорядкована принципу центрально-осьової симетрії. Напівпідвальний поверх – у невисокому цоколі з невеликими лучковими прорізами. Центр і фланги первісної фасадної площини з прямокутними вікнами виділено на першому поверсі рустованими лопатками, на другому – здвоєними колонами (в центрі) та пілястрами (на флангах) коринфського ордера. Поверхи розділено поясом фільонок з ліпленим рослинним та фактурним заповненням. Над другим поверхом зберігся колишній вінцевий карниз і фриз, декорований меандровим орнаментом. Третій поверх зроблено без декору, під час його будівництва не було враховано пропорції і стиль споруди, що порушило первісний архітектурний задум. Дворовий фасад з чорним входом і торцеві вирішено суто раціонально.

Будинок – цікавий зразок малоповерхової житлової забудови міста кін. 19 ст.

В 1920–30-х рр. у квартирі № 8 проживала Мар’яшева Ганна Мартиніанівна (1886–1955) – лікар, мікробіолог, завідувач кафедри мікробіології лікувального факультету Київського медичного інституту (1931–45). Досліджувала проблеми діагностики та лікування туберкульозу, дизентерії й ін.

Тепер у будинку містяться служби Державної акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго» та інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна».

Література:

ДАК, ф. 28, оп. 1, спр. 10; ф. 143, оп. 1, спр. 310; оп. 2, спр. 2891; ф. 163, оп. 41, спр. 2807; оп. 58, спр. 219, 252; Макаренко И. М., Полякова И. М. Биографический словарь заведующих кафедрами и профессоров Киевского медицинского института (1841–1991). – К., 1991; Наука и научные работники СССР. – Л., 1928. – Ч. VI.