Ігор Готун, Марія Кадомська, Володимир Хромченков

Житловий будинок, 1909 р.

(архіт., іст.).

Вул. Пирогова, 6.

У глибині ділянки. Збудований як житловий флігель, що виходив у сад садиби лікаря К. Фінк-Фіновицького. Під час спорудження чотириповерхового будинку було вирішено надбудувати ще й мансардний поверх. Чотири поверхи, як було прийнято у прибуткових будинках, мали ідентичне планування – по дві п’яти- і шестикімнатні квартири. Це планування у цілому збереглося.

Цегляний, односекційний, у плані Т-подібний. Вирішення фасаду симетрично-осьове. Центр виділено широким ризалітом з оригінальним двоколонним портиком входу. Капітелі колон орнаментальні, ліпні. Фасади пофарбовано по цеглі. Декор фасаду архітектурний і орнаментальний, досить стриманий, стилістично неоднорідний, з переважанням рис модерну. Декоративне оздоблення – балконні ґрати, карниз на спарених кронштейнах, мальовнича мансарда – надають будинку класичної завершеності та органічної цілісності. Збереглися деталі оздоблення інтер’єра – ліпні тяги стелі, карнизи, розетки, столярні заповнення вікон і дверей.

Будинок – характерна пам’ятка житлового будівництва на перехідному етапі розвитку архітектури від еклектизму до модерну.

Садиба пам’ятна й тим, що на її території був будинок (не зберігся), в якому в 1902 – 07 рр. функціонувала перша у Києві «Рятувальна станція Товариства швидкої медичної допомоги», заснована 30 червня 1902. Пізніше містилася на вул. Рейтарській, 22.

Грабовская Т. В. История основания Киевской станции скорой медицинской помощи // Врачебное дело. – 1964. – № 5.