Ірина Абрамова

Вул. Пушкінська, 24-а, 24-б.

На території прямокутної ділянки розташовуються п’ятиповерховий будинок (на червоній лінії забудови вулиці) й п’ятиповерховий флігель (у глибині садиби). Обидва будинки споруджено 1888 за проектом цивільного інж. М. Слуцького в садибі, що на той час належала купцю 1-ї гільдії М. Шампанеру. 1897 ділянка перейшла у власність інж.-технолога Б. Залуски, який надбудував фасадний будинок ще одним поверхом, флігель перетворив на п’ятиповерховий. 1996–98 проведено капітальний ремонт головного будинку з надбудовою мансардного поверху.

Головний будинок (№ 24-а).

Триповерховий з напівпідвальним і мансардним поверхами, цегляний, у плані Г-подібний. Перекриття пласкі залізобетонні, дах вальмовий з заломом, покрівля з сучасного матеріалу.

Композиція чолового фасаду симетрично-осьова, в декоративному оздобленні використано елементи неоренесансу.

Центральну частину виділено незначним ризалітом, підкреслену лопатками й пілястрами. Тут розташовується головний вхід, над яким на рівні другого поверху арковий проріз вікна, що освітлює сходи. Вікно фланковано напівколонками з коринфськими капітелями, на які спирається декорована сухариками арка. Обабіч вікна пілястри прикрашені вузькими вертикальними нішами. У лівому крилі міститься проїзд на подвір’я. Площину стіни прорізують симетрично розташовані пари вікон з пласкими перемичками, на третьому поверсі – вікна з арковими перемичками. Стіну другого поверху декоровано під дощаний руст. Міжповерхові карнизи прикрашено сухариками. Підвіконні полиці другого–третього поверхів мають вставки, прикрашені дробленою цеглою на розчині й розетками в центрі.

Флігель (№ 24-б). На подвір’ї, паралельно фасадному будинку. П’ятиповерховий на підвалі, цегляний, у плані прямокутний. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Оздоблений у стилі історизм. У декорі фасаду використано цегляні деталі.

В центрі – отвір головного входу з напівциркульною перемичкою, фланкований напівколонами, поставленими на високі бази. До входу ведуть сходи.

Центральну частину фасаду акцентовано великими вікнами, що освітлюють сходову клітку. Фасад по вертикалі розділено лопатками, по горизонталі – міжповерховими гуртами, прикрашеними сухариками. Вікна прямокутні з клинчастими перемичками. Збереглися первісні металеві грати балконів.

Пам’ятка – цінний зразок житлової архітектури міста кін. 19 ст. Тепер у головному будинку і флігелі державні установи.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 3460.