Пам’ятник Ф. Г. Яновському

Галина Скляренко

420. Пам’ятник Яновському Ф. Г., 1992 (мист.).

Вул. Протасів Яр, 7. Біля входу у центральний корпус Інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Яновського АМН України. В центрі круглої клумби, звернений до вулиці.

Автори – ск. О. Скобликов, арх. М. Кислий. Заг. вис. – 3,25 м, скульптури – 1,25 м, постаменту – 2,0 м.

Яновський Феофіл Гаврилович (1860–1928) – лікар-терапевт, акад. ВУАН (з 1927), один з основоположників київської терапевтичної школи й організаторів Київського туберкульозного інституту, заснованого 1922. Він був попередником науково-лікарського закладу, біля якого відкрито пам’ятник вченому (його ім’я інститут носить з 1928). Мешкав у Києві на вул. Ярославів Вал, 13-б.

Бронзову постать вченого, зображеного сидячим на квадратній тумбі з чорного полірованого каменя, встановлено на прямокутному сірому гранітному постаменті. На чоловому боці постаменту вмонтовано бронзову таблицю з викарбуваним прізвищем лікаря.

Композиційно-пластичне вирішення пам’ятника відповідає класицистичному трактуванню образу: Ф. Яновський зображений у спокійній позі, голова його задумливо схилена до правого плеча, права нога виставлена вперед, руки втомлено лежать на колінах. Ретельно відтворені риси зовнішності: шляхетне обличчя з короткою бородою, густе волосся. Вдало знайдений масштаб пам’ятника, переконливість реалістичного образно-формального вирішення твору роблять його значущою ідейно-художньою домінантою архітектурно-просторового довкілля.